TRE ÉS UNA TÈCNICA NEUROFISIOLÒGICA I ANATÒMICA, UNA NOVA EINA DE AUTORREGULACIÓ DAVANT L’ESTRÉS, EL TRAUMA I L'ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC

La major part dels programes de recerca sobre el trauma i desordre de tensió posttraumàtic eren conduïts dins del camp de la psicologia, així i conseqüentment, la major part dels programes de recuperació eren projectats per alleujar els símptomes del trauma tractant primàriament les dimensions psicològiques i emocionals de l'individu.

En recerques més recents en el camp dels estudis del trauma i en la pràctica clínica, Peter Levine, Stephen Porges, Pat Oden, A.Damasio, LeDoux i el Dr D. Berceli, entre d'altres, estan ajudant a expandir i desenvolupar una nova visió del trauma. Els camps d'estudi, com la psicobiologia i la neurofisiologia, neurociències, revelen un nou enteniment dels efectes del trauma en el cos.

Aquest canvi de consciència està augmentant i reconeixent que el trauma és primàriament una reacció instintiva del cos.

Observant a moltes persones en diferents cultures afectades pel trauma, el Dr D. Berceli ha desenvolupat un mètode d'exercicis que beneficien profundament a les persones.

Tant el Dr. Berceli com el Dr. Peter Levine fan aquesta comparació amb els animals respecte al trauma:

Els animals a la selva utilitzen mecanismes innats per a regular i neutralitzar els alts nivells d'activació associats als comportaments defensius de supervivència. Aquests mecanismes proporcionen una "autoimmunitat" al trauma, possibilitant que reprenguin l'equilibri anterior i retornin a la vida normal, fins i tot després d'haver viscut experiències de gran amenaça per a la vida. Un cop passat el perill, els animals solen tornar ràpidament a la normalitat i descarreguen la tensió acumulada mitjançant tremolors i sacsejades.

   

Els éssers humans també posseeixen aquests mateixos mecanismes innats de regulació. Però la regulació d'aquests sistemes està inhibit per la part racional del nostre cervell. Aquesta inhibició impedeix la descàrrega completa de l'activació mobilitzada per a la supervivència.

Impedeix que el sistema nerviós retorni al seu equilibri, aquesta energia no alliberada roman en el cos i en el sistema nerviós contenint una sobrecàrrega energètica.

Els exercicis de TRE estan dissenyats perquè les persones experimentin de forma voluntària el tremolor neurogènic fins que el cos arribi a través del tremolor a moviments involuntaris, alliberant l'energia residual de la musculatura profunda a nivell de les fàscies i deixant-la sortir de manera plaent.

Les fàscies són la xarxa de teixits més important del cos i és fonamental per a la salut, emmagatzema l'energia humana i és responsable del moviment.

El mecanisme del tremolor està dissenyat per trobar patrons no reconeguts i alliberar-los, perquè l'organisme polsi i arribi a un nivell d'homeòstasi, a un estat saludable de l'organisme.

Aquest procés neurofisiològic dels tremolors es produeix també a través de les neurones aferents, aquestes neurones transmeten als músculs que van al sistema nerviós central i al revés.

La descàrrega d'energia residual a través dels tremolors neurogènics té un potencial curatiu.

La contribució del Dr. Berceli complementa la visió de l'Anàlisi Bioenergètica ja que el seu fundador, Alexander Lowen , també diu que a la vibració està la salut i a l'estancament està la malaltia.

Els exercicis per al trauma de TRE amplien amb més intensitat el tractament. Oferint al cos travessar, en la seva més íntima profunditat, aquells fets que van ocasionar el trauma. Una travessa neurofisiològica i anatòmica. Saludable, gradual, natural i d'autoregulació.

COM ES DESENVOLUPA EL TRAUMA A LES PERSONES?

Trauma de desenvolupament:

Des del principi del desenvolupament evolutiu les persones vivencien petits traumes i mitjans traumes, per tant són traumes relacionals familiars i amb el medi ambient.

El trauma inclou, la hiperactivació, la dissociació, amb respostes d'immobilitat o congelació, la tendència serà l’estancament energètic i vital d'aquella situació difícil que va ser viscuda. Això impedeix l'avanç i el desenvolupament a tots els nivells de la vida.

Aquests símptomes són el resultat d'una intensa i incompleta resposta biològica enfront d'una amenaça. La por a aquestes sensacions psicocorporals paralitza i conseqüentment altres símptomes paral·lels es poden desenvolupar a partir d'aquesta situació. La personalitat de l'individu simplement es reajusta per habitar aquest nou cos.

Els símptomes del trauma no són causats per l'esdeveniment en sí. Ells apareixen quan l'energia activada li recorda a l'organisme el moment de xoc i l'energia no alliberada pel cos.

Trauma de Shock:

Accidents de trànsit, violència familiar, abús sexual, guerres etc. Successos que actuen i reprimeixen la capacitat de processament a nivell cerebral. El cervell no pot processar i es produeix llavors una ruptura biològica que activa alts nivells d'estrès.

Davant d'un estat d'alerta es produeixen alts nivells de cortisona i adrenalina.

El trauma és primàriament una resposta autònoma, inconscient i instintiva d'un organisme viu, és l'experiència de ser aclaparat.

Sense la decisió conscient de l'individu ocorren canvis neurològics, biològics i anatòmics davant d'una experiència d'aquestes característiques.

Gràcies al Dr. Berceli per la seva contribució, el seu mètode neurofisiològic, anatòmic, i la seva manera de transmetre tan humana. I a tots els autors citats pels seus coneixements i la seva ajuda a tots els supervivents del trauma.

Noemí Sosa González

Visioneu aquest interessant vídeo d'una recent experiència amb TRE a Madrid: