LA BIOENERGÈTICA

L'Anàlisi Bioenergètica és un mètode terapèutic creat pel Dr Alexander Lowen, deixeble de Reich. El 1956 Lowen va fundar de manera oficial, l'Institut Internacional d'Anàlisi Bioenergètica (IIBA), a Nova York, actualment amb seu a Suïssa.
"L'enfocament de l'Anàlisi Bioenergètica es recolza en primer lloc sobre la realitat corporal
i les seves funcions fonamentals de motilitat i expressió. Integra un treball corporal,
un treball sobre la dimensió interpersonal i un treball sobre els processos psíquics. "Alexander Lowen

Per parlar de Lowen i l'Anàlisi Bioenegética cal recordar Wihelm Reich. Lowen coneix Reich el 1940, va ser el seu deixeble i més tard el seu pacient. Va ser així com Lowen desenvolupa la Bioenergètica sobre les bases teòriques del Dr Wihelm Reich. Wilhelm Reich deixeble de Freud enriqueix la Psicoteràpia amb la teoria i tècnica que va anomenar vegetoterapia i posteriorment orgonomía, Psicologia del cos.

Reich va plantejar que l'ésser humà és més que la paraula, que el símbol o la imatge, és tot això va dir, sustentat en el cos, la postura i el moviment. Reich ens va mostrar el cos i el seu llenguatge. L'home en un context social, ambiental, ecologista.

Per Reich no va existir una dualitat ment-cos, tant els símptomes físics com els mentals, són part d'un mateix sistema energètic.

El moviment Psicoterapèutic d'Anàlisi Bioenergètica segueix desenvolupant-se amb la psicologia del desenvolupament en Neurociència i psicofisiologia amb aportacions de metges psicòlegs i biòlegs com Daniel Stern, John Bowlby, Robert Lewis i Guy Tonella entre d'altres.

L'Anàlisi Bioenergètica pot acompanyar un tractament mèdic, ja que és una teràpia humanista, i des d'aquest enfocament tracta tots els símptomes i conflictes emocionals. Està recomanada a persones amb trastorns d'ansietat, fòbies, baixa autoestima, dificultats de relació, fibromiàlgia, falta de vitalitat corporal ...

També és molt beneficiós per a persones amb necessitat d'explorar en si mateixos i amb desitjos de canviar situacions presents que no ajuden al seu desenvolupament personal afectiu.